Мерцедес доминират във Формула 1 от 2014 г. насам и всички се питат кой/какво може да ги спре - Ферари, Ред Бул или промени, наложени от ФИА и Либърти?

Настоящата ера на спорта започна през 2014-та и драстични промени по правилата няма да има поне до 2020-та. Имаше някои нововъведения като по-големи и широки гуми, както и по-различна аеродинамика, но драстичните смени се очакват едва през 2021-ва. Сегашната конфигурация ще продължи общо 7 години и ако Мерцедес спечелят във всяка една от тях, то те ще строшат рекорда на Ферари от 1999-2004 г. Кои следва да са основните заплахи?

ФЕРАРИ

В два последователни сезона Ферари губят спора с Мерцедес в заключителната фаза. Позитивното за Скудерията е, че в техническия им департамент винаги измислят нещо ново и смело, което за определен период от време, се оказва най-доброто решение. По отношение на задвижващата система, те винаги досега бяха в ролята на догонващи, но през този сезон с някои хитри решения, стигнаха до добри резултати, като авангардния дизайн на батерията. Ще продължат ли с това развитие и през 2019-та?

По отношение на шаситата също имаха няколко любопитни концепции, като дефлекторите, пода на автомобила и други. В повечето случаи те дадоха резултат, но имаше и моменти, при които бяха неточни и в Сингапур, Русия, Щатите и Мексико тласнаха тима в грешна посока. Матия Биното се установи като добър технически директор, но дали тимът ще остане във вида си, в който е в момента, също е деликатна тема. Ще се окажат ли добри решенията за колата за 2019-та или ще объркат концепцията, както се случи на няколко пъти в най-важните моменти?

Според слуховете Биното е получил оферти от Мерцедес и Рено. Той е в обтегнати взаимоотношения с шефа на екипа Маурицио Аривабене и положението се затрудни още повече след кончината на Серджо Маркионе. Към тази криза като добавим и колебанията на Себастиян Фетел, плюс привличането на млада звезда за догодина, то Ферари имат организационен проблем. Това идва в неприятен момент, тъй като Мерцедес е една от най-силните организации в историята на спорта в това отношение.

РЕД БУЛ-ХОНДА

Кристиян Хорнър и Хелмут Марко не спряха да хвалят двигателя на Хонда, но въпросът е дали ще бъде от калибъра на претендент за световната титла. Развитието им е впечатляващо, след като предприеха агресивен подход и могат да ползват Торо Росо като муле. Според различни информации японците предлагат с до 60 к.с. по-добра мощност от Рено, макар задвижващата им система да е по-тежка от френската. Хонда все още са зад Мерцедес и Ферари, но линията на развитие е строго възходяща.

От Милтън Кийнс традиционно излизат едни от най-добрите болиди в аеродинамично отношение, така че силен двигател би разрешил проблемите им. Макс Верстапен е сочен за основен претендент на Люис Хамилтън, ако бъде поставен в конкурентни условия. Прогнозите обаче за такъв сценарий остават противоречиви - според едни Хонда ще се справят с предизвикателството и ще дадат добър продукт на Ред Бул, според други това е началото на края за тази организация.

НОВАТА АЕРОДИНАМИКА ПРЕЗ СЕЗОН 2019

Новите правила за догодина се основават на концепцията за много по-опростено предно крило. В последното десетилетие аеродинамиците традиционно изграждаха концепции за това въздушната струя да се завихря покрай предните гуми и да отива към страничните елементи. С новите правила целта е вихрите да отиват повече към вътрешната част и пода на автомобила. Всеки път, когато има нещо по-радикално като промяна на аероконцепцията на болидите от Формула 1, често има промяна в съотношението на силите.

Факт е, че и трите посоки, от които може да дойде заплахата за Мерцедес изглеждат силно разколебани и в преходен период, но варианти не са изключени. Едни от по-позитивните новини, когато титлите се решат предсрочно, са, че фокусът се измества върху Австралия 2019 много по-рано, а това дава добра възможност за подготовка.