През 2017-та Кими Райконен отново бе поставен в сянката на Себастиян Фетел, след като имаше много силен Сезон 2016. Важното е да се разбере защо и основната причина се крие в представянето на колата - колкото е по-добра, толкова по-добре се възползва Фетел. Това е феномен, който може да се проследи още от престоя му в Ред Бул. Има естествено и психологически фактори, но част от отговорите могат да бъдат разкрити в стила на каране.

Предимството на Фетел над съотборниците му идва, когато колата има отлична стабилност над задницата при влизане в завоите, както и когато много бързо може да направи промени след това. Германецът се възползва много добре от контролирано недозавиване на влизане, след което много бързо неутрализира, за да насочи бързо към вътрешната точка на завоя. По този начин си гарантира: 1 - висока скорост на влизане и 2 - бързо да стъпи върху газта вътре в самата крива. Това бе начинът, по който се представяше последното Ферари заради по-високия ъгъл на наклон на шасито.

Болидът имаше мощен дифузьор, който при висока скорост притискаше задницата, а когато скоростта падаше, правеше болида по-лесен за насочване. Предимството на Себ пред Кими най-видимо идваше при влизането в бавните до средно-бързи завои, където най-важното бе колко бързо можеше да се правят промени в посоката. Финландецът изоставаше, защото е много по-чувствителен, когато при спиране няма достатъчно притискане на предницата.

Райконен предпочита да използва предницата, когато атакува завоите. Той предпочита да насочва колата с минимални движения на волана, като използва спирачката и газта, за да модулира разпределението на тежестта. По този начин той е един от най-бързите състезатели на високо-скоростните трасета - винаги е по-бърз от Фетел на “Силвърстоун”, например. Това обаче го прави не толкова ефективен в бавни завои, за които спирането идва след развиването на топ скорост. Тогава се изисква много повече контрол с волана. Само когато може да се почувства комфортно с предницата, тогава се доближава до скоростта на Фетел в бавните завои - пример е Монако, където записа първи пол-позишън от девет години насам.

По дефиниция, когато асфалта дава повече сцепление, колата клони към недозавиване. Затова спомагат и новите по-големи задни гуми. Така се отварят още възможности за Фетел пред Райконен при напредването на уикендите, когато се отлага каучук по трасето. В този ред на мисли може да се направи интересен паралел с Хамилтън-Ботас в Мерцедес. Стилът на Кими емулира повече този на Хамилтън, а този на Фетел - този на Ботас, като трябва да се подчертае, че няма добър и лош стил на управление. Просто болидът на Мерцедес беше с по-малък ъгъл на наклон на шасито, което подобрява работата на предната част на автомобила.

Това не означава, че Кими би победил Себ в Мерц, а Ботас - Хамилтън във Ферари, просто представя по-ясна картина за това какво се случи през последната година и какво можем да очакваме от новата, когато разберем на каква философия ще се заложи при изготвянето на болидите за Сезон 2018.