Дженсън Бътън ще започне Гран при на Монте Карло с 15 места назад, след като двигателят на болида на Макларън получи повреда, която ще му струва цялото това нещо. 

Световният шампион от 2009 година и бивш победител във френския кръг във Формула 1 кара на мястото на Фернандо Алонсо, който ще вземе участие в Инди 500 в същия ден.

Най-добрата квалификационна позиция за Макларън от началото на сезона е седмо място, а проблемите с двигателите на Хонда очевидно ще продължат. Това обяснява съвсем ясно решението на Алонсо да пропусне Гран при на Монте Карло и да потърси слава отвън океана, където той се превърна в сензация в рамките на едва една седмица.

Бътън, който не беше карал болид на Формула 1 от шест месеца, завърши 12-и в последната тренировка преди квалификациите. Неговият съотборник Стофел Вандорн пък беше десети, но и той е наказан с три места на решетката още от Гран при на Испания.

Другият пилот на Макларън Стофел Варндорн ще бъде наказан с 3 места за сблъсък с Фелипе Маса по време на Гран При на Испания.