Бившият пилот от Формула 1 и настоящ съветник на Уилямс Дженсън Бътън смята, че единствената разлика между Шарл Льоклер и Макс Ферстапен е, че пилотът на Ред Бул като цяло е по-агресивен. След първите четири състезания от сезон 2022 в световния шампионат, двамата състезатели са предопределени да бъдат двамата главни герои в тазгодишната борба за световния шампионат.

„Макс се възползва от всяка възможност„, каза Дженсън Бътън. „Например, когато изпреварва, той е малко по-агресивен. Това работи добре за него. Той има уникален стил на каране, който прави разликата между него и другите. И двамата пилоти изключително опитни. Все пак смятам, че това, което Макс може да направи с нестабилен автомобил, е безумно. Той може да управлява болид с превишена скорост много бързо. Всички негови съотборници се бореха с колата на Ред Бул. Той има уникален стил и мисля, че го видяхме през последните няколко години.“

Съперничеството между Макс Верстапен и Шарл Льоклер датира от 2012 г. в европейските картинг серии WSK. Двамата състезатели имаха малки  сблъсъци, особено през 2019 г. в Гран при на Австрия и Великобритания. Тогава нито един от пилотите не искаше да се откаже. Въпреки това тазгодишната надпревара за титлата досега се водеше по честен начин. Това е нещо, което Дженсън Бътън би искал да продължи до края на годината.

„Страхотно е да ги гледам как се борят за шампионата. Двамата се познават от години, състезаваха се един срещу друг в картинга и имаха много съвместни инциденти. Смятам, че Шарл разбира как да предизвика Макс много по-добре, отколкото Люис, защото се състезаваше повече с него в годините на младежката формула.“

„Шарл изглежда много спокоен“, продължи бившият пилот от Формула 1. „Макс дава всичко от себе си, а Шарл изглежда много спокоен зад волана и избира моментите си. Той е наистина силен. Смятам, че трудно може да бъде победен, стига да разполага с достатъчно конкурентен автомобил. Но ако някой да се пребори с него, това ще бъде Макс. В Ред Бул все още разполагат със силен автомобил. Възможно е Мерцедес да стане по-конкурентоспособен във втората част на сезона. От другата страна това немският екип се нуждае от още няколко състезания, преди да се върне на върха. Досега сезонът беше доста забавен. Определено харесвам новите промени в регламента на F1″, завърши Дженсън Бътън.