Бившият шеф на отборите във Формула 1 Бенетон и Рено – скандалният Флавио Бриаторе призна, че е останал изненадан от решението на 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън да напусне Мерцедес и да премине във Ферари за началото на сезон 2025. Бриаторе години наред беше със забрана да посещава състезания от Формула 1, но сега работи с Либърти Медия и помага за набирането на спонсори.

И отделно от това италианецът винаги е бил критичен към Ферари, още от средата на 90-те години, когато Михаел Шумахер реши да напусне Бенетон като световен шампион и да подпише със Скудерията. Сега Бриаторе заяви, че трансферът на Хамилтън му напомня случилото се с Михаел в края на 1995 година.

„Честно казано, решението на Хамилтън ме удиви – обясни 73-годишният Бриаторе пред La Presse. – Но той си има причини да избере Ферари. Мога да кажа едно: Поздравления за Ферари и Люис!”

„Цялата тази история ме изненада, тъй като в Мерцедес са направили толкова много за Люис, но постепенно ще свикнат с новата за тях ситуация – допълни Флавио. – Предполагам, че решението на Люис сериозно е объркало плановете им. Преди години, когато стана ясно, че Михаел Шумахер се готви да премине във Ферари, ми се искаше да съм подготвен за това. Дали изборът на Люис е правилен? Не знам. Преди всичко италианският тим трябва да създаде добър автомобил. В противен случай и Батман да вземеш, нищо няма да се промени. През 2025 решаващ фактор ще е добрият автомобил, а не пилотът.”