Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас успя да се поздрави с финалния успех в Гран При на Австрия, първото състезание за календарния сезон във Формула 1. Ботас тръгна от пол позишън и не сдаде позицията си до края на състезанието. Втори завърши пилотът на Ферари Шарл Льоклер, който се изкачи от 7-та позиция след геройско каране, а трети завърши Ландо Норис. Световният шампион Люис Хамилтън, от своя страна, остана едва 4-тия, след като получи 5-секундно наказание в края на надпреварата. 

Стартът на състезанието ни предложи стабилен старт от страна на Ботас, който се движеше пред Макс Верстапен и Александър Албън. Люис Хамилтън бързо успя да се изкачи до 4-та позиция. 

Първият истински интересен момент дойде в 14-та обиколка, когато колата на Макс Верстапен рязко загуби мощност и той беше принуден да се прибере в бокса. От това се възползва Люис Хамилтън, който влезе в топ 3. 

Следващите няколко обиколки видяха още две отпадания, съответно на Даниел Рикиардо и Кевин Магнусен, като и двамата също бяха жертви на повреди в автомобилите им. 

В 31-та обиколка, след прибирането на колата за сигурност, излязла поради инцидента с Магнусен, Себастиян Фетел закачи Ландо Норис и се завъртя, пропадайки от 8-та позиция до 15-та в класирането. През това време Хамилтън успя да изпревари Албън, за да заеме второто място и да подгони Валтери Ботас. 

Инцидентите в дебютното състезание за сезона обаче не спираха, като малко след средата на надпреварата Ромейн Грожан и Алекс Ръсел бяха поредните жертви на технически недостатъци. В 55-та обиколка беше ред и за Кими Райконен да преустанови участието си в състезанието, след като предна дясна гума се откачи и той остана в зоната за сигурността. Това доведе до поредно излизане на колата на сигурността. 

В 61-та обиколка, след поредното прибиране на колата на сигурността Алекс Албън опита да атакува второто място на Хамилтън. Англичанинът се защитаваше добре първоначално, но в крайна сметка се стигна до контакт между двамата, след което Албън излезе от трасето и загуби позиции. Впоследствие Хамилтън беше наказан с 5 секунди заради непозволената маневра. 

От това се възползваха Льоклер и пилота на Макларън Ландо Норис, които в крайна сметка намериха място на подиума, завършвайки втори и трети зад крайния победител Ботас. 

Ето и пълното класиране в Гран При на Австрия: 

1. Валтери Ботас

2. Шарл Льоклер

3. Ландо Норис

4. Люис Хамилтън

5. Карлос Сайнц

6. Серхио Перес

7. Пиер Гасли

8. Естебан Окон

9. Антонио Джовинаци

10. Себастиян Фетел

11. Николас Латифи