Валтери Ботас определи кошмарния си втори пит стоп в съботната Гран При на Бахрейн като „втория най-лош в неговия живот“ след този от Гран При на Монако през 2021 година.

По време на състезанието на „Сахир“ Ботас загуби близо 50 секунди при механиците на Заубер, които имаха проблеми със смяната на предна лява гума. Все пак този път финландецът се върна в надпреварата, в която финишира на 19-то място.

Не това се случи в Монако преди близо три години, когато Ботас още се състезаваше за Мерцедес. Тогава той се движеше на втората позиция в началните етапи на състезанието в Княжеството, но механиците на „сребърните стрели“ изобщо не успяха да свалят предната му дясна гума, за да я сменя по време на единственото му планирано спиране в бокса и финландецът бе принуден да се откаже от надпреварата.

„Имахме проблем с гайката на предна лява гума, тя заяде нещо. Ще анализираме какво се случи. Важното е да разберем причината, защото това не трябва да се случва. Това е вторият ми най-лош пит стоп в историята, така че се надявам гайките да са различни“, заяви Ботас.

Самото състезание на финландеца в събота започна с контакт в първия завой, когато той попадна в сандвич между Нико Хюлкенберг и Ланс Строл. След този контакт Ботас имаше поражение по страничната част на неговото предно крило, което не бе сменено в хода на надпреварата.

„В първия завой попаднах в сандвич, почти спрях в средата на завоя. Това се случи на два пъти, спрях, тръгнах, после пак, иначе някой щеше да ме удари отзад, така че беше нещо като сандвич.

„Имах поражения по предното крило, които обаче нямаха голям ефект върху представянето ми, но основното беше, че бях в задната част на колоната и след това пит стопът беше 52 секунди в оспорваната средна част от колоната. Не можем да си позволим да даваме 52 секунди в бокса“, коментира пилотът на Заубер.

За него това продължително спиране в бокса бе второто такова на пистата „Сахир“ в Бахрейн. През 2020, но в Гран При на Сахир, Мерцедес допусна грешка и обърка гумите на Ботас и Джордж Ръсел при излизането на колата на сигурността, което коства сигурната двойна победа на екипа от Бракли в състезанието на периферната конфигурация на „Сахир“.