Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас спечели Гран при на Турция, който е 16-ият кръг на сезона във Формула 1. Ботас пресече финалната линия пред пилота на Ред Бул Макс Верстапен, а трети завърши Серхио Перес, също с Ред Бул. Освен всичко Ботас спечели и допълнителна точка за най-бърза обиколка на дългата 5,3 километра писта.

Благодарение на спечелените 18 точки от състезанието Верстапен отново изпревари Люис Хамилтън във временно класиране на пилотите, като битката между двамата ще е жестока до края на сезона. Световният шампион завърши пети на пистата "Истанбул Парк", което е съвсем добро постижение за него, тъй като той стартира от 11-а позиция заради наказание заради четвърта смяна на мотор през сезона. 

Gulliver/GettyImages
95 снимки

За най-добър пилот на деня бе избран испанецът Карлос Сайнс-младши, след като тръгна от дъното на класирането, успя да спечели цели 11 позиции и завърши на 8-о място със своето "Ферари". Поредна промяна настъпи и в класирането при пилотите. Верстапен отново поведе в генералното класиране с 262,5 точки, шест повече от втория Хамилтън, докато Ботас заема трета позиция със 176 точки. До края на сезона във Формула 1 остават шест старта, като за пилотите предстои надпреварата за Гран при на САЩ в Остин, Тексас на 24 октомври.


Стартът премина без инциденти, като Валтери Ботас успя да запази лидерската си позиция, макар че не успя да потегли по най-добрия начин. Той обаче не остави шансове за атака от страна на втория Макс Верстапен. Пилотът на Ферари Шарл Льоклер стартира добре, но не успя да се възползва от забавянето на Верстапен на първи завой и остана трети.

Все пак се стигна до лек инцидент още преди края на първата обиколка, когато Фернандо Алонсо с колата на Алпин бе ударен от пилота на Алфа Таури Пиер Гасли. Двукратният световен шампион се завъртя, но успя моментално да се върне на пистата, но на 17-а позиция.

В деветата обиколка наказание от пет секунди получи Пиер Гасли за удара с Фернандо Алонсо. Испанецът пък също получи пет секунди наказание заради инцидента си с Мик Шумахер от отбора на Хаас малко по-рано.

В 13-ата обиколка се стигна до лек контакт между Карлос Сайнц и Себасиан Фетел. Германецът се оплака, че испанецът се е забил в него, докато е завивал. Въпреки това Сайнц вече е десети, макар че стартира 19-и.

Световният шампион Люис Хамилтън пък се изкачваше постепенно в класирането и към 20-ата обиколка вървеше пети, на 17.6 секунди от лидера Ботас.

До 25-ата обиколка в челото Ботас продължава да води пред втория Верстапен с 2.5 секунди, а трети е Льоклер. Пилотът на Ферари поддържаше отлично темпо и води пред четвъртия Серхио Перес от Ред Бул с осем секунди.

Всички пилоти се опитваха да се задържат на пистата възможно най-дълго без да влизат в бокса за смяна на гуми. Това направиха единствено Алонсо, Даниел Рикиардо и Ландо Норис.

В 35-ата обиколка Хамилтън притисна сериозно Серхио Перес в битката за четвъртата позиция, но след страхотна битка мексиканецът запази мястото си пред световния шампион.

Състезанието се провали за Себастиан Фетел, който бе извикан в бокса в 39-ата обиколка, след което се върна на мократа писта с гуми за сух асфалт. Само опитът на четирикратния световен шампион го остави в надпреварата, като на няколко пъти се пързаляше като на лед. Германецът едва направи една обиколка и се върна в бокса, като на влизането едва не се завъртя, но добрата му реакция му помогна да стигне до бокса си. След това решение Фетел от десети се срина до предпоследен в колоната.

Времето за влизане в бокса обаче дойде и първи в него от лидерите отиде Верстапен и сложи гуми интермедия, след което върна на трета позиция. Веднага след него за смяна на същите сликове влезе и Ботас, който пък се върна на пистата на втора позиция. Новият лидер бе Льоклер. 

Лидерът Льоклер продължаваше да не влиза в  бокса за нови сликове, а в 41-ата обиколка дори попита дали може да остане на трасето с този комплект гуми до края на състезанието. Отговорът на екипа му беше положителен. 

В крайна сметка монегаскът не успя да удържи преднината си пред Ботас, който го изпревари в 47-ата обиколка. Един тур по-късно Льоклер най-сетне влезе в бокса за смяна на гуми, след което излезе на четвърта позиция зад Верстапен и Хамилтън.

Друг пилот, който още не беше сменил двоите гуми, бе Хамилтън. Чак в 51-ата обиколка той влезе в бокса и сложи нов комплект сликове. Това обаче сложи край на надеждите му да се пребори за първата позиция, след като се завърна на петата позиция.

В същото време и Серхио Перес изпревари Льоклер за четвъртата позиция.

До края на състезанието Хамилтън не успя да надгради над петата позиция, докато пък съотборникът Валтери Ботас удържа върха и спечели състезанието. Втори и трети оставаха съотброниците в Ред Бул - Макс Верстапен и Серхио Перес.


Вчерашната квалификация беше спечелена от Люис Хамилтън, но ще стартира от 11-а позиция заради използване за четвърти път на двигател с вътрешно горене през сезона. От първа позиция ще стартира съотборникът на британеца в Мерцедес Валтери Ботас.

Втората позиция е за Макс Верстапен. Разликата между него и Ботас бе 0.198 секунди.

Втората редица си поделят Шарл Льоклер и Пиер Гасли, а третата е за Фернандо Алонсо и Серхио Перес. Седми се нареди Ландо Норис, докато осми остана Ланс Строл. Юки Цонода ще стартира от девета позиция. Последният печеливш от наказанието на Хамилтън е Себастиан Фетел.

СТАРТОВА РЕШЕТКА ЗА ГРАН ПРИ НА ТУРЦИЯ:

1.Валтери БОТАС (Фин)               Мерцедес          1:22,998 мин.

2.Макс ВЕРСТАПЕН (Нид)            Ред Бул                1:23,196

3.Шарл ЛЬОКЛЕР (Мон)              Ферари 1:23,256

4.Пиер ГАСЛИ (Фр)        Алфа Таури        1:23,326

5.Фернандо АЛОНСО (Исп)       Алпин  1:23,477

6.Серхио ПЕРЕС (Мекс) Ред Бул                1:23,706

7.Лндо НОРИС (Вбр)     Макларън          1:23,954

8.Ланс СТРОЛ (Кан)       Астън Мартин  1:24,305

9.Юки ЦУНОДА (Яп)      Алфа Таури        1:24,368

10.Себастиан ФЕТЕЛ (Гер)          Астън Мартин  1:24,795

11.Люис ХАМИЛТЪН* (Вбр)      Мерцедес          1:22,868

12.Естебан ОКОН (Фр)  Алпин  1:24,842

13.Джордж РЪСЕЛ (Вбр)             Уилямс 1:25,068

14.Микс ШУМАХЕР (Гер)            Хаас       1:25,200

15.Никола ЛАТИФИ (Кан)           Уилямс 1:26,086

16.Антонио ДЖОВИНАЦИ (Ит) Алфа Ромео      1:26,430

17.Кими РАЙКОНЕН (Фин)         Алфа Ромео      1:27,525

18.Никита МАЗЕПИН (Рус)         Хаас       1:28,449

19.Карлос САЙНЦ** (Исп)          Ферари    без време

20.Даниел РИКИАРДО*** (Авл)              Макларън          1:25,881

* Наказан с 10 места заради смяна на двигател

** Без време заради смяна на двигател

*** Смяна на двигател