Пилотът на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас се размина със сериозно наказание, след като предизвика инцидента със Стофел Вандоорн от Макларън в края на днешната трета свободна тренировка в Белгия.

Финландецът определено караше с понижено внимание и не в състезателно темпо, когато бе застигнат от Вандоорн, който изпълняваше бърза обиколка. Белгиецът опита да задмине болида на Ботас отдясно, ала пилотът на Мерцедес не му остави място и постепенно го изтика извън трасето. Стъпването върху тревата се оказа фатално за белгиеца, който се завъртя и по някакъв начин успя да избегне удар в предпазните стени.

След края на сесията Ботас призна вината си и може би това разубеди стюардите от налагането на по-тежко наказание. „Пилотът на болид №77 призна, че инцидентът се е случил по негова вина и не е видя приближаването на кола №2 въпреки проверката на огледалата и изпращането на предупредително съобщение от бокса. Той обясни, че е считал, че кола №2 се е намирал далеч по-назад от реалната ѝ позиция. Затова стюардите решиха, че инцидентът не е бил умишлен или безразсъден”, обявиха маршалите.