Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас беше най-бърз в първата свободна тренировка на пистата в Барселона преди старта за Голямата награда на Испания във Формула 1.

Ботас даде време от 1:18.504 минути и изпревари само с 33 хилядни от секундата Макс Ферстапен (Нидерландия) от Ред Бул. Седемкратният световен шампион Луис Хамилтън записа третото най-бързо време, изоставайки на повече от една десета от съотборника си Ботас (изоставане на 0.123).

Тренировката беше спряна за известно време във финалната фаза, след като Роберт Кубица се завъртя в обновения десети завой и заседна в чакъла край пистата. Полякът замени Кими Райконен в отбора на Алфа Ромео по време на първата тренировка, но би трябвало да отстъпи мястото си на титуляра за втората сесия след обяд.

По средата на тренировката Ферстапен беше за известно време извън пистата, след като се наложи да бъде саменено предно крило. Иначе съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес стигна до девето най-бързо време.

Топ 6 допълват Ландо Норис (Макларън) на 0.440, както и двамата пилоти от Ферари Шарл Льоклер на 0.492 и Карлос Сайнс-младши на на 0.516.