Валтери Ботас си осигури трето завършване в зоната на точките в общо четири старта след началото на сезон 2022 в F1. Пилотът на Алфа Ромео завърши на пета позиция в Гран на Емилия Романя на пистата Имола.

Валтери Ботас разкри как Джордж Ръсел и Мерцедес са му послужили като мотивация да продължи да натиска по време на Гран при на Емилия Романя.

Пилотът на Алфа Ромео финишира близо до Ръсел, който го замени в немския тим през 2022 г. По време на вчерашното състезание на изсъхващата писта Имола, Ботас се възстанови след като загуби доста време в бокса при смяната на гуми.

Това върна спомените за сблъсъка на двамата състезатели на същото трасе през миналия сезон, който завърши със силен сблъсък и развяване на червен флаг. Този път нямаше драма, тъй като Ръсел изпревари Ботас след слагането на гуми медиум.

Ботас се е наслаждавал на преследването на Ръсел

„Опитах се да не мисля за това!“, сподели Ботас пред медиите, след като спомена инцидента отпреди около 12 месеца.

„Мерцедес и Джордж бяха причината за моята мотивация по време на състезанието. Това ме караше да натискам във всяка обиколка и да се надявам да имам шанс в края на състезанието.“

„Не разбрах какво точно се случи. Загубих около 10 секунди при спирането в бокса. Ако не беше това забавяне, със сигурност всичко можеше да бъде малко по-различно.“

Ботас допълни, че е имал късмет, след като е попаднал в сблъсък в първата обиколка между Даниел Рикиардо от Макларън и Карлос Сайнц от Ферари.

„Първоначално се притесних, защото беше приличен удар [в предната част], но за щастие може би го ударих под правилния ъгъл„, коментира той.

„Изведнъж Сайнц дойде отдясно встрани, [след като] Рикиардо го удари. Нямах никакво време за реакция.“

„Всъщност бях изненадан, че все още можех да продължа в състезанието. В крайна сметка не загубих позиции.“

Последните спечелени точки на Ботас поставят Алфа Ромео на пето място в шампионата при конструкторите. По този начин екипът от Хинвил подобри постижението си от миналата година, когато спечели едва 13 пункта за целия сезон 2021. Съотборникът на Ботас Гуаню Жу имаше много проблеми в променливите условия на Имола и завърши на 15-та позиция.