Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас записа своята първа победа във Формула 1 от повече от година насам след като триумфира в неделната Гран При на Турция, в която потегли от първата позиция.

На финала той завърши на повече от 14 секунди пред Макс Верстапен, като определи днешната си победа като най-добрата в своята кариера.

Gulliver/GettyImages
95 снимки

„За мен това е едно от най-добрите ми състезания. Като изключим един лек момент на първия завой, всичко беше под контрол. Както казах преди състезанието, колата се усещаше перфектно във всякакви условия от началото на уикенда“, заяви Ботас.

„Не беше лесно да изберем вярната стратегия в тези условия, кога да спрем, какви гуми да сложим и всичко. Радвам се, че веднъж всичко мина наред за мен“, допълни още финландецът.

Освен победата, Ботас взе и допълнителната точка за най-бързата обиколка в хода на състезанието, която той записа в своя финален тур. С успеха си той се откъсна на 32 точки пред Ландо Норис в спора за третото място в пилотския шампионат. Той обаче изостава на цели 85.5 от лидера Верстапен, който пък води с 6 на Люис Хамилтън в битката за титлата през 2021.