Босът на Макларън Зак Браун призова Формула 1 и ръководния орган ФИА да се уверят, че Ред Бул и дъщерният тим Алфа Таури няма да имат нечестно предимство заради близките си връзки.

Ред Бул притежава два отбора от 2006 година, когато австрийската компания купи тима на Минарди и го преименува на Торо Росо, а през 2020-а смени името на Алфа Таури.

Тимът ще претърпи ново ребрандиране този сезон с назначаването на Лоран Мекис за нов директор и на Питър Байер за изпълнителен директор и плановете за по-тесни връзки с Ред Бул в Милтън Кийнс.

Браун заяви пред репортери в централата на Макларън в Уокинг, че е разтревожен от затягането на алианса на Ред Бул и въпросът трябва да бъде обсъден.

Базираният във Фаенца Алха Таури традиционно служи като захранващ тим за Ред Бул, като включва млади пилоти в програмата, а Браун ги нариче "Б отбор".

"Това съвместно собственичество и А-Б отбор е цяло ново ниво на подобни отношения. Притеснително е за нас, за здравето и честността на спорта ни. Вярвам, че това е сериозен въпрос. Точно затова до голяма степен това не е разрешено в нито един друг голям спорт", заяви Зак Браун.

Директорът на отбора на Ред Бул Кристиан Хорнер коментира през миналия месец, че Алфа Таури работи независимо от неговия тим. /БТА