Бившият шеф на Ферари във Формула 1 Лука ди Монтедземоло определи настоящия състезател на отбора Шарл Льоклер като най-добрия от своето поколение пилоти. По този начин италианецът нареди Льоклер пред звездата на Ред Бул Макс Ферстапен, който от години е сочен като следващия голям шампион в „кралските гонки”.

В своя първи сезон като част от „скудерията” 21-годишният монегаск вече постигна дебютна победа в кариерата си и се намира на само 12 точки зад своя далеч по-опитен съотборник Себастиан Фетел (който няма успех във Ф1 вече над 12 месеца). Двамата са съответно пети и шести във временното класиране, а пред тях се намира именно Ферстапен с 181 точки и 2 победи на сметката си.

„Себастиан Фетел беше с ключова роля за победата на „Спа”, коментира Ди Монтедземоло, който загуби ръководната си позиция във Ферари през 2014-а. „Затова той остава много важен. Ако Себастиан не си беше свършил работата в тази ситуация, не знам дали Льоклер щеше да спечели.”

„Настоящият екип от пилоти е много силен, но Фетел има труден сезон. Въпреки това подобни неща се случват на всеки в живота. Фетел не се е превърнал изведнъж във втори пилот. Той си остава водещият, а Льоклер работи, за да придобие такъв статут. Така че е добре да имаш двама топ пилоти в къщата.”

„Шарл беше бърз и с болидите на Алфа Ромео през миналия сезон, но с Ферари допусна някои грешки. Щом допусне неточност, той се отнася критично и моментално си вади поуки. Доста прилича на Ники Лауда в това отношение.”

„Льоклер е много умен и бърз. Той умее да показва това както в квалификациите, така и в тренировките. Той е завършен пилот, който е най-добрият от новото поколение. Той просто е най-силният в своята възрастова група, а това е от ключово значение във Формула 1”, завърши Ди Монтедземоло.