Формула 1 може да остане бе немски пилот на грида, ако Себастиан Фетел не кара през 2021 година. Четирикратният световен шампион и Ферари решиха да се разделят след сезон 2020. Твърдеше се, че германецът е имал предложение от Макларън, което отказал. След присъединяването на Даниел Рикардо към тима от Уокинг ще остане свободно място остана в Рено, но се смята, че Фернандо Алонсо преговаря с френския тим и шансовете Фетел да отиде там се оценяват като неголеми. Според бившия F1 пилот Тимо Глок липсата на негов сънародник в Гран при би била истинска драма за феновете в родината му и ще има влияние върху отразяването на спорта там. Германия е сред най-големите пазари на Формула 1 в света.

"Разбира се, че е шокиращо, когато го видиш черно на бяло", сподели Глок за възможността да няма германец в F1.

„За феновете в Германия ще е истинска драма, ако изобщо няма немски пилот. Ситуацията за Себастиан е сложна, защото има много малко възможности за конкурентоспособен автомобил в момента. Липсата на германец също така ще се отрази на телевизионното отразяване в страната, тъй като няма да има звезда, върху която да се съсредоточи.”

Ако Формула 1 остане без немски пилот, то това ще се случи за първи път от 1991 г. насам. От тогава досега през спорта преминаха редица представители на страната, а трима от тях – Фетел, Михаел Шумахер и Нико Розберг – спечелиха общо 12 титли.

Друг германец - Ралф Шумахер - пък е уверен, че Себастиан има алтернативен вариант.

„Жалко, че стана така. Себастиан мечтаеше за нещо съвършено различно с Ферари. Но към края на миналия сезон – от Монца нататък – беше ясно, че Ферари се насочва повече към [Шарл] Льоклер. Предполагам, че зад кулисите е имало и далеч по-неприятни събития, отколкото можем да си представим. Ако един пилот се чувства некомфортно и не усеща подкрепата на отбора, то тогава е време да си тръгне”, коментира Ралф.

„Себастиан имаше и малшанса Льоклер да се представи толкова силно през миналия сезон. Разбира се, има възможност Фетел да приключи кариерата си. Но съм убеден, че има алтернативен вариант.”