Бившият мениджър на Михаел Шумахер Вили Вебер разказа в интервю за германския вестник Кьолнер Експрес, че седемкратният световен шампион е направил голяма грешка, връщайки се през 2010 г. във Формула 1 с тима на Мерцедес.

instagram.com/mickschumacher
5 снимки

„Тогава аз официално вече не бях негов мениджър, но бяхме близки и го посъветвах да не рискува”, твърди Вебер

„Страхувах се, че това може да увреди репутацията му. Оказах се прав. За съжаление Михаел се провали в Мерцедес.”

Според бившия гуру в конструирането на автомобили от Формула 1 през 80-те години на ХХ век Джон Барнард, който направи изключителни болиди за Макларън, Ферари и Бенетон, Михаел просто не е успял да се адаптира към промените в автомобилите до нужната степен, за да излезе отново пред останалите. Според Барнард в Мерцедес Михаел е получил кола със стабилна задна част, каквато е искал Нико Розберг. Шумахер предпочитал със свободна задница, каквито е правил за него и самият Барнард.

„Напълно споделям това мнение”, категоричен е Вили Вебер. „Михаел винаги имаше преди това кола, която е разработена специално за него. Автомобил, отговарящ на стила му на пилотиране. Когато дойде в Мерцедес, изобщо не получи подобна привилегия. Новите едноместни автомобили бяха съвсем различни от тези, които той познаваше. Бяха поели в различен на развитие, привилата се бяха променили и той вече не можеше да повлияе много върху развитието им както бе в Бенетон и Ферари. В същото време Нико Розберг бе в екипа от известно време и взе превес в двубоя помежду им. Михаел не беше готов за това, изживя го много тежко.”

Според 78-годишния днес германец дори „супер мозъкът” Рос Браун не е бил в състояние да направи нещо като шеф на тима след като преди това е привлякъл Михаел
„Рос спечели с колата на Хонда с гениалния двоен дифузьор и направи световен шампион Дженсън Бътън. След това обаче трябваше да пести средства, а после отново да инвестира, когато Мерцедес купиха тима. Тогава се появи Розберг, който беше наистина бърз и познаваше нещата от самото начало. Михаел нямаше как да компенсира, въпреки че беше отдаден както винаги.”

За три сезона след завръщането си Шумахер се качи само веднъж на подиума (във Валенсия през 2012 г.) и веднъж направи най-бърза обиколка. Той спечели един пол позишън (в Монако пак през 2012-та), когато обаче имаше наказание с преместване назад.