В интервю с френския вестник L'Equipe главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали потвърди, че догодина надпреварата за Гран При на Франция няма да бъде част от календара на шампионата.

Новината идва след месеци на слухове относо бъдещето на старта на „Пол Рикар“, като повече спекулации гласяха, че състезанието няма да бъде присъства в краткосрочните планове на Либърти медия. Амбициите на американската компания, която закупи контролния пакет акции на спорта в края на 2016 година, е да разшири неговата география, но това ще стане за сметка на стартовете в Европа.

Освен Франция застрашени са още състезанията в Белгия и Монако, макар че, за тях се смята, че поне ще бъдат част от календара през 2023 година, но само с едногодишни договори.

Във Франция също не губят надежда, че ще се завърнат в календара на Формула 1 в близките години, най-вероятно като част от ротационна сделка с някое друго състезание.

„Организаторите на Гран При на Франция видяха обявление, което Стефано Доменикали направи, относно отсъствието от календара през 2023 година. След страхотния успех на надпреварата през 2022 година, организаторите на състезанието, Формула 1 и всички замесени продължаваме да работим по присъствието на състезанието в календара в следващите години, най-вече при ротационна система. Бихме искали да благодарим на всичките ни партньори за оказаната пдокрепа през последните години“, се казва в изявлението, което бе публикувано от страна на организаторите на Гран При на Франция.

Гран При на Франция се завърна в календара на Формула 1 след 10-годишно отсъствие през сезон 2018, но с променен домакин. „Пол Рикар“ замени „Маникур“, но това не се хареса много на феновете, най-вече заради големите зони за сигурност на трасето в южната част на Франция. Първите две издания на френското състезание след неговото завръщане бяха сравнително скучни, но тези през 2021 и 2022 бяха по-интересни, но и това не бе достатъчно за оцеляването на надпреварата. През 2020 тя не се проведе, тъй като стана една от жертвите на пандемията от коронавирус.