Мансур Оджех, един от дуото, което ръководи Макларън във Формула 1, подаде оставка след повече от 30 години в борда на директорите.

Съгласно официалната документация на компанията, това се е случило на 26 юли. Тогава 66-годишният французин се е оттеглил от ръководния борд на тима, от маркетинговата му дивизия, а също и от „Макларън Аплайд Технолоджис”, която прилага разработените във Ф1 технологии в другите производства.

Роденият в Саудитска Арабия Оджех все пак остава член на директорския борд в компанията-майка. От Макларън обявиха, че оставката му е просто част от тенденцията към опростяване на корпоративната структура и на практика нищо не се е променило „извън решението, което споомага за по-ефективен и практически процес.”

Оджех за първи път зае ръководен пост в Макларън Ф1 през 1984 година, когато неговата компания TAG Group придоби мажоритарен дял в отбора. Постепенно делът бе свит до 15,9 процента, като в момента лидер в това отношение е суверенният фонд на Бахрейн „Мумталакат”. Останалите акции са разпределени между друго инвеститори, в това число канадският магнат Майкъл Латифи, който през месец май закупи 10-процентов дял срещу 203 милиона паунда.

В исторически план Макларън е вторият най-успешен отбор във Формула 1, като има на сметката си общо 20 световни титли, а през годините за него са карали легендарни пилоти като Ален Прост и Айртон Сена. През последните години обаче представянето на тима изобщо не отговаря на славното му минало. През 2017-а година Макларън завърши на предпоследно място при конструкторите, което си остава най-лошият резултат от основаването на отбора през 1963 година.