Австрия се готви все по-активно, за да посрещне старта на сезона във Формула 1 на 5 юли. При това се работи за две последователни надпревари на пистата Ред Бул Ринг в Щирия. Втория старт се плануваше за сряда, но става ясно, че е по-вероятна да е следващата неделя, на 12 юли. Всички над 400 служители на пистата, както и персонала на основния луксозен хотел Щайрершльосл, който е в близкото градче Целтвег, са били щателно изследвани за коронавирус в последните дни. Резултатите са отрицателни. Тези хора сега ще бъдат поставени под нещо като карантина и преди самото събитие ще бъдат изследвани отново, както и много от жителите в целия окръг.

Формула 1 ще пристигне директно, с чартъри, които ще кацнат на малкото летище в Целтвег, за което има разрешение от военните

На него, впрочем, през далечната 1964 г. се е провела и първата Гран при на Австрия.

Целият персонал на Гран при също трябва да бъде предварително изследван и да притежава съответния сертификат, издаден най-много 4 дни преди пристигането. Без този документ в Австрия ще трябва да се пристига най-малко 14 дни по-рано и да се изкара карантина.

Публика изобщо няма да бъде допусната. Персоналът на Формула 1 ще бъде редуциран до най-много 45 човека на екип при около 70 стандартно за състезанията в Европа. По-голямата част от хората ще бъдат настанени в луксозния Щайрершльосл, който е собственост на Дитрих Матешиц. Той разполага обаче само с около 30 стаи и 11 апартамента, а в момента е затворен. От него ще бъде осигурен и кетъринг за екипите и персонала – те също ще са строго контролиран и лимитиран брой. Представителите на медиите ще бъдат сведени до няколко телевизионни екипа.

Зад проекта категорично е федералното правителство във Виена на канцлера Себастиан Курц, както и местната власт

„Разбира се, че приветствам факта тази година Формула 1 не само отново да дойде на Ред Бул Ринг в Щирия, но и да е първо състезание. Имаме пълно доверие в мерките, които взимаме. Ще бъдем наистина щастливи цял свят да се наслади на прекрасните гледки от нашия регион”, заяви губернаторът на провинцията Херман Шюценхьофер в Грац.

Съветникът на Матешиц д-р Хелмут Марко, който е моторът на проекта, заяви по националната телевизия, че за Австрия и Формула 1 ще бъде от огромно значение стартирането на сезона във време, в което още много други дейности няма да бъдат възобновени. Според него това ще даде силен тласък за бързо възраждане на туризма в страната още преди края на лятото.