Легендарният пилот Фернандо Алонсо заяви, че на този етап няма планове за пълнокръвно завръщане във Формула 1 въпреки факта, че ще участва в тестовете, които ще се проведат след Гран При на Бахрейн.

Испанецът ще седне зад волана на Макларън, за да даде своя принос в изпитанията на гумите, които „Пирели” по традиция провежда по това време на годината. 37-годишният двукратен световен шампион през миналата година завърши последната си засега кампания в най-комерсиалната автомобилна надпревара.

През 2019-а Алонсо се е концентрирал върху постигането на триумф в „Индианаполис 500”, тъй като само тя му липсва, за да постигне т.нар. „тройна корона” (ибериецът вече има на сметките си победи в Гран При на Монако и „24-те часа на Льо Ман”). Той съвместява личните си цели и с ролята на глобален посланик на Макларън. „Честно казано, Формула 1 не ми липсва твърде много към настоящия момент, защото съм много зает”, заяви Алонсо.

„Може би ако само си почивах, историята би била различна, но участвам в тестове и подготвям различни неща, така че не ми остава много време, в което Ф1 да ми липсва. Както казах и миналата година, и по-късно в Барселона (по време на зимните тестове – б.р.) – основната ми идея не е да се завърна. Когато си взех сбогом миналата година, го сторих, защото тази глава вече е приключена и постигнах във Ф1 много повече, отколкото си бях мечтал.”

„Имах страхотни възможности извън Ф1 да постигна неща без прецедент, затова и взех подобно решение. Да се завърна не е част от плана, но ако нещо се случи и на хоризонта изскочи страхотна възможност, ще го обмисля. Няма да затварям врати на 100 процента пред каквото и да е за в бъдеще”, допълни Алонсо.