Пилотът на Макларън във Формула 1 Фернандо Алонсо на този етап отказа да се присъедини към общото мнение след предсезонните тестове, че доставчикът на двигатели Хонда най-сетне се движи в правилна посока. Двукратният световен шампион предупреди, че „един тест не може да се равнява на 21 състезания”.

Турбото създало най-скорошните ядове за Макларън

През изминалите 3 години Хонда и Макларън работиха заедно, като голямата цел беше завръщането на традиционния британски тим в челото на класирането. Общите им усилия се провалиха с гръм и трясък заради невъзможността японците да предоставят качествен двигател, като особено през миналия сезон отношенията между партньорите охладняха зверски. В тези три години Маклрън акумулира наказания за общо 825 позиции на стартовата решетка само за проблеми с двигателя.

Така се стигна и до раздялата, като в момента Макларън разчита на двигатели Рено, докато Хонда работи с вече бившия клиент на французите – Торо Росо. По ирония на съдбата вторите показаха по-добри резултати по време на тестовете в Барселона, докато Макларън на два пъти трябваше да сменя двигателя в болида си.

Фернандо Алонсо обмислял оттегляне

Въпреки този факт Алонсо не бърза да си вади изводи относно състоянието на Хонда, които честичко критикуваше, докато работеше с тяхната техника. „Нямам никакъв проблем с Хонда”, заяви Алонсо. „Те показаха добри неща в зимните тестове, а ако завършат сезона в топ 5, ще се радвам. Не мисля обаче, че така ще се развият нещата.”

„Един тест не може да се равнява с 21 състезания, в които имаш право на 3 двигателя.”

„Ние сме много щастливи от работата си с Рено. В сравнение с миналата година ние сме с 4 секунди по-бързи в рамките на една обиколка”,  добави 36-годишният Алонсо