Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо няма дори минимални съмнения относно своята кондиция и смята, че тя ще му позволи да участва пълноценно в предстоящите сезон и в „кралските гонки”, и в World Endurance Championship (WEC).

36-годишният състезател подписа договор с Тойота, а промените в календара на WEC направиха така, че Алонсо да вземе участие във всички стартове, без това да пречи на ангажиментите му към Макларън във Ф1. Ветеранът ще трябва да се готви общо за 27 състезателни уикенда.

Той също така е решен да се пусне в „24-те часа на Льо Ман”, като не крие амбициите си за победа, която би го приближила към т. нар. „Тройна корона”. За нея са необходими още победи в Гран При на Монако (каквато испанецът има) и в Индианаполис 500 (където той записа неуспешен дебют през 2017 година).

„Да, това ще е предизвикателство, при това доста смело такова. Да бъда част от Тойота значи да съм част от митично състезание, да бъда в най-добрия отбор, който ще участва в Льо Ман, а това ми дава известна сигурност”, коментира Алонсо пред мадридския ежедневник „Марка”.

„Предизвикателството е смело, защото мога да спечеля много и да загубя много, но когато има какво да спечелиш, значи си заслужава. Целта ми да стана световен шампион в тази категория, а наистина искам победа в Льо Ман.”

„Гледал съм много по телевизията и съм любопитен за контролите, за дъгите прави, за скоростта, за слабата светлина, когато караш през нощта. Макар и да съм свикнал със Сингапур и другите подобни състезания, тук видимостта е много по-ниска.”

„Не, още е съм побелял. Сериозно, чувствам се чудесно във физически аспект. Със сигурност да се изправя пред това предизвикателство преди 10 години щеше да е много трудно, дори невъзможно, би било грешка. Сега съм на 100 процента сигурен, че мога да се справя, защото познавам Формула 1 и другите категории.”

„След като опитах няколко различни коли, карах в Инди 500 и дори проучих как да пътувам, сега съм готов. Никой преди не е правил подобна програма. Тя е почти невъзможна, отваря ти се такава възможност само в определени отрязъци от спортната кариера. Не всеки може да направи това”, завърши Алонсо.