Пилотът на Макларън във Формула 1 Фернандо Алонсо смята, че евентуална промяна в системата за точкуване, ще обезсмисли изненадващите резултати.

В момента точки се раздават само за завършилите в топ 10 по схемата: 25 за победителя  и оттам нататък съответно 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 и 1.

Напоследък се заговори за нова схема на точкуване, която ще увеличи броя на пилотите взимащи точки до 15 или дори 20 (колкото е техният брой в момента).

През годините точковата система е била изменяна няколко пъти. Най-скорошната промяна беше през 2010, когато сегашната система замени старата (10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1).

Аргументът на Алонсо е, че във Формула 1 винаги е било трудно да отбележиш точки и миговете на слава за малките отбори ще бъдат заличени, ако всички без изключение отбелязват точки във всяко състезание.

„Спомнете си Гран При на Монако през 2014 и деветото място на Жул Бианки. Беше наистина хубав момент за всички, защото Маруся бяха малък отбор и за три и половина години не бяха отбелязали нито една точка. Това, което Жул стори, си беше малко чудо. Ако сменим  точковата система, моменти като този ще изчезнат“ сподели 36-годишнят испанец.

Алонсо не е единствения човек в падока, който се е изказал против евентуалната смяна на точковата система. Освен него това направиха собственикът на Форс Индия Виджай Маля и босът на Хаас Гюнтер Щайнер.

Щайнер, който има опит от НАСКАР, където точки се раздават до 40-о място от 40 стартиращи, сподели, че в момента си е истинско събитие да влезеш в точките. „Ако си малък отбор, който принципно не е в борбата за точките, вдигаш много шум когато го направиш. Нещо, което няма да се случи, ако всеки пилот взима точки както е в НАСКАР, а и ИНДИКАР”, коментира той.