Пилотът на Мерцедес Нико Розберг постигна седмата си поредна победа във Формула 1 и четвърта за сезона, след като проведе по абсолютно безупречен начин Гран При на Русия. На пистата в Сочи неговият съотборник Люис Хамилтън отново не можа да се добере до победа, но пък направи чудесен преход от 10-ото до второто място. Последната позиция на подиума остана за Кими Райконен от Ферари, който съумя да оцелее в огромния хаос при първите завои за разлика от своя партньор Себастиан Фетел.

Последният падна жертва на стряскащи действия от Даниил Квят (Ред Бул), който в рамките на стотина метра два пъти го удари в гръб, което доведе и до удар в предпазната стена.

Двата Уилиямса се представиха стабилно, макар и да нямаха шанс да мерят сили с темпото на Ферари и Мерцедес. Валтери Ботас и Фелипе Маса завършиха на 4-о и 5-о място, а отборът на Макларън взе първи точки за сезона заради 6-ото място на Фернандо Алонсо и 10-ото на Дженсън Бътън.

Стартът на състезанието беше изключително успешен за Розберг, който се изстреля напред със зелените светлини и остави други коли комфортно зад себе си. След третия завой третият Кими Райконен успя да изпревари Валтери Ботас (Уилямс) съвсем за малко, ала голямото разочарование за "черните кончета" дойде само секунди по-късно. Себастиан Фетел се оказа жертва на Даниил Квят (Ред Бул), който го удари отзад и германецът загуби контрол, след което връхлетя в стената. Само малко по-рано германецът пак бе подпрян от руснака, но вече вторият сблъсък се оказа фатален заради по-високата скорост. Другите двама отпаднали след хаоса бяха Нико Хюлкеберг (Форс Индия) и Рио Харянато (Мейнър).

Хамилтън успя да се отърве невредим и не просто си проправи път напред, а направо се изстреля. Британецът започна да задминава кола след кола, а ощ в 6-ата обиколка с лекоа преодоля Райконен и се нареди трети зад Ботас и Розберг. Малко по-късно стюардите приключиха с разглеждането на записите от старта и наложиха наказание на Квят от 10-секундно престояване в бокса.

В същото време Нико Розберг можеше доста спокойно да диктува темпото в челото и отвори комфортен аванс от 12-13 секунди пред двамата си основни преследвачи. Разликата се запази и след спиранията в бокса, които показаха, че Хамилтън, който слагайки сликовете, успя да изпревари без особени проблеми Ботас. Първото влизане в бокса подпомогна британеца и 20 обиколки преди края той беше стопил немалка част от преднината на съотборника си - разликата бе вече 8,3 секунди. Розберг обаче винаги е бил известен с умението си да пази гумите и малко преди да наближи мига за нова смяна на гумите, той увеличи дистанцията до 10 секунди.

В тези мигове техниката отново предаде Хамилтън, който се оплака до бокса за проблем с водното налягане. Инженерите се задействаха, но отстраниха проблема едва след 2-3 обиколки, в които Нико продължаваше безоблачното си пътуване към победата.

Тя увеличи неговия аванс във временното класиране, където Розберг има 100 точки, докато Хамилтън е зад него с 57.