Българският  пилот Никола Цолов завърши на 17-о място в първата си квалификация във Формула 3 в Бахрейн. 16-годишният Цолов дебютира във Формула 3 този сезон с тима на ART Grand Prix, след като миналата година спечели титлата в испанската Формула 4.

Квалификацията на "Сахир" се оказа трудна за Цолов, който в първата си бърза обиколка записа 2.04,233 минути. На практика това се оказа загряваща обиколка в трафика при първото излизане на всичките 30 пилоти на пистата.

Във втория си опит Никола беше много по-бърз и слезе до 1,48.1 минути за обиколка, но този му резултат беше заличен заради неспазване на ограниченията на трасето - българинът стана един от многото пилоти днес, които не успяха да стъпят на белите линии на излизането от трудния завой номер 4.

За финалната си бърза обиколка Никола кара зад лидера на ART Грегоар Соси и постигна най-доброто си време за деня - 1.47,593 минути, което му отреди 17-ото място на стартовата решетка за двете състезания утре и в неделя. Цолов остана на 0,538 секунди от полпозишъна, а първите 20 в класирането се събраха в 0,8 секунди.

Утре в 11:15 часа българско време е спринтовото състезание от първия кръг във Формула 3 за сезон 2023.