За първи път в своята кариера Карлос Сайнц ще започне надпревара във Формула 1 от полпозишън. Испанецът бе над всички в непредвидимата мокра квалификация на „Силвърстоун“ и със своята финална летяща обиколка заслужено стигна до първото място. Сайнц е общо 104-я пилот, който ще стартира от полпозишън в историята на спорта.

В нея пилотът на Ферари записа време от 1:40.983, с което победи с 0.072 секунди световния шампион Макс Верстапен, който не успя да запише рекордно време във финалния си тур, въпреки че се движеше зад Сайнц, който бе първи на трасето. Точно когато испанецът завърши своята обиколка обаче дъждът съвсем леко се осили, което му помогна за спечелването на полпозишъна.

Трети и четвърти на стартовата решетка в утрешния ден ще бъдат съотборниците на Сайнц и Верстапен съответно във Ферари и Ред Бул – Шарл Леклер и Серхио Перес. Двамата записаха времена с 0.315 и 0.633 по-слаби от това на победителя в квалификацията.

Третата редица на старта утре ще си поделят двама от любимците на публиката на „Силвъсртоун“ - Люис Хамилтън и Ландо Норис, а на четвъртата ще бъдат Фернандо Алонсо и третият британец – Джордж Ръсел. Най-бавни в решителната фаза на сесията за място бяха Гуаню Джоу и Никола Латифи, които ще потеглят съответно девети и десети.