Днес се навършват 35 години от смъртта от един от най-великите пилоти във Формула 1 Жил Вилньов. Въпреки че има едва 6 победи и до ден днешен канадецът е смятан за един от най-смелите състезатели на пистата.

Роден е на 18 януари 1950 година в Квебек, Канада. Любопитно е, че неговата кариера започва в канадския шампионат със сноумобили, където триумфира през 1973 година.

Любовта му към автомобилите се заражда при дебюта му в Формула Форд. След това се включва и във Формула Атлантик, където завършва трети. Вилньов започва кариерата си във Формула 1, след като трикратният световен шампион Ники Лауда решава да се откаже от последните два кръга на шампионата през 1977 година.

Канадецът е поканен от Макларън  и стартира за пръв път в Британското Гран При през 1977.Малко след това преминава във Ферари. През 1978 година достига до първата си победа пред родна публика - в Монреал, домакин на  Голямата награда на Канада. През 1979 година завършва втори в шампионата, изоставайки само с четири точки от съотборника си Джоди Шектър.

Идва 1982 година и Вилньов таи нови надежди за успех, този път в Италия. За Голямата награда на Сан Марино част от тимовете обявяват бойкот, недоволни от някои решения на ФИА, и Ферари са оставени да се състезават със себе си и Рено.

Вилньов излиза начело в състезанието, но три обиколки преди края съотборникът му Дидие Пирони изненадващо излиза в пряк сблъсък срещу Вилньов. Двата болида на Ферари демонстрират истинска война на пистата. На няколко пъти устройствата се докосват и разменят местата си. Пирони обаче успява да излезе победител в двубоя, а Вилньов не скрива емоциите си след края на надпреварата. Обстановката във Ферари се нажежава до червено, като канадецът обявява война на Пирони и се заклева никога да не му проговори.

Две седмици след този случай Вилньов излиза за последната си обиколка на пистата Золдер. Канадецът е крайно решен да подобри времето на “вечния” си враг Пирони. В четвъртата обиколка обаче на пътя му буквално излиза Марч-ът на Йохен Мас, който все едно е спрял пред скоростта на “летящия” Вилньов. Германецът опитва да се оттегли от пътя на канадския пилот, но вместо това неволно го препречва.

Ферарито на Вилньов се врязва в болида на Мас и след няколко салта пада на пистата. При бруталния удар Вилньов къса предпазните колани и е изхвърлен от автомобила. Това е една от най-страшните катастрофи в историята на Формула 1 заснета на лента. Вилньов незабавно е откаран в болница, но няколко часа по-късно умира.

На 8 май 1982 година си отива един от най-обичаните състезатели на Ферари и Формула 1. Точно 15 години по-късно всички са обърнали поглед към пилота на синия болид на Уилямс, носещ отново името Вилньов - синът Жак.