Световният шампион във Формула 1 Мерцедес трябва да обмисли ситуацията на Себастиан Фетел, когато реши окончателно състава си за сезон 2021, сподели шефът на тима Тимо Волф.

По-рано през деня, Ферари обяви, че четирикратният световен шампион ще напусне Маранело, когато доворът му изтече в края на сезона. „Себастиан е страхотен пилот, забележителна личност и важна придобивка за всеки отбор във Формула 1“, каза Волф. Австриецът в момента преговаря с шесткратния световен шампион Люис Хамилтън относно нов договор. „Когато погледнем към бъдещето, нашата лоялност лежи с настоящите пилоти на Мерцедес, но естествено ние трябва да обърнем внимание и на така стеклата се ситуация около Фетел“.

Контрактите на Хамилтън и финландския му съотборник в редиците на „сребърните стрели“ Валтери Ботас изтичат в края на сезона и коментарите на Волф ще бъдат отчетени и от двамата състезатели. 35-годишният Хамилтън бе свързван с Ферари в медийното пространство, но британецът индикира, че възнамерява да остане с тима, който спечели последните шест световни титли при пилотите и конструкторите. Самият факт, че Фетел е наличен, може да даде на Мерцедес полезни амуниции, когато стане въпрос най-малко при преговарянето на заплати.

Ботас остана втори в генералното класиране миналата година и е солиден съотборник на Хамилтън, който се наслаждава на добри взаимоотношения с 30-годишния финландец. Тяхното партньорство рязко контрастира с предишния съотборник на британеца – Нико Розберг. Бившият му германски съотборник се отказа веднага, след като стана световен шампион през 2016. Хамилтън замени седемкратния световен шампион Михаел Шумахер в тима на Мерцедес през 2013. Шуми спечели пет от седемте си титли с екипа на Ферари. Мерцедес разполага и с пилота на Уилямс Джордж Ръсел, шампион от Формула 2 през 2018, с дългосрочен контракт като още един кандидат.