Отборът на Мерцедес подготви специална изненада за феновете си за предстоящото този уикенд Гран  При на Германия. От лидера при конструкторите разкриха, че болидите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще бъдат оцветени в бяло вместо традиционния в последно време сив цвят.

По този начин Мередес иска да отбележи 125-ата годишнина от своето първо участие в моторните спортове. Именно белият цвят е бил традиционен за състезателните автомобили на компанията, като бива премахнат през 30-те години на миналия век, за да се намали теглото на колите.

Мерцедес и новият цвят на болидите за ГП на Германия

източник: Gulliver/Getty Images

„Състезанието „Айфелренен, проведено на 3 юни 1934 година на „Нюрбургринг”, е било първото, в което е участвал Мерцедес-Бенц W25. Колата е била изработена със специален нов дизайн за Гран При сезон 1934, за който са били въведени нови регулации, които намалявали общото тегло на колите до 750 килограма без гориво, масло, охлаждащи течности и гуми”, припомниха от тима.

Въпреки промените в правилника, тимовете все още са имали доста пространство за иновации и интерпретации. Мерцедес-Бенц W25 е бил с класически дизайн – задвижващите задни колела са били свързани към 3,4-литров 8-цилиндров двигател, монтиран в предната част на автомобила и с мощност от 354 конски сили.

„Това е била могъща състезателна кола, но според легендите тя е имала един-единствен дребен проблем. Когато W25 е бил претеглен в деня преди състезанието, кантарът е отчел малко над допустимия лимит от 750 килограма. Тимът е успял да вкара колата в задължителните граници, като е изстъргал бялата боя по нея. Без боята металът по корпуса лъснал и така автомобилът започнал да изглежда сребърен. Така се родила първата „сребърна стрела”, добавиха още от Мерцедес.