Бразилският пилот Фелипе Маса с Ферари спечели четвъртото си състезание за сезона, след като се оказа най-бърз на новата писта в испанския град Валенсия, който прие Гран При на Европа.

Маса преодоля 57-те обиколки на 5,440-километровата писта около валенсианското пристанище с време от 1 час, 35 минути, 32,339 секунди, което беше достатъчно за първото място.

Втори се нареди британският пилот Люис Хамилтън с МакЛарън и 5,011 секунди зад Маса, а третото място зае полякът Роберт Кубица с БМВ-Заубер и 37,353 секунди изоставане от победителя. Четвърто място зае финландецът Хейки Ковалайнен с МакЛарън и 39,703 секунди изоставане, а на пето място остана италианецът Ярно Трули с Тойота с малко над 50 секунди зад победителя.

Местата за точки допълниха германците Себастиан Фетел с Торо Росо, Тимо Глок с Тойота и Нико Розберг с Уилямс. Девети завърши сънародникът им Ник Хайдфелд с МакЛарън.

Световният шампион Кими Райкьонен отпадна от състезанието, след като двигателят на болида на Ферари започна да изпуска дим само 12 обиколки преди края.

Маса не изпусна водачеството и през по-голямата част от надпреварата имаше солидна преднина.

Бразилският пилот обаче ще бъде разследван след края на състезанието, след като почти се сблъска с германеца Адриан Зутил с Форс Индия в бокса.

Тази грешка не коства отпадането на Маса, но други трима пилоти нямаха късмета на бразилеца, който печели своята четвърта победа за сезона и общо девета в кариерата във Формула 1.

Първият отпаднал в състезанието беше пилотът на Рено Фернандо Алонсо (Испания), който още в първата обиколка се сблъска с Казуки Накаджима (Япония) с Уилямс. Болидът на Алонсо излезе от сблъсъка със сериозни повреди и се наложи да остане в бокса на френския тим.

Вторият отпаднал беше Адриан Зутил в 42-та обиколка, а последен се оттегли световният шампион Кими Райкьонен (Финландия), след като болидът на Ферари получи повреда в двигателя в 47-та обиколка.

Фелипе Маса се изкачи на втора позиция в класирането с 64 точки, 6 по-малко от тези на водача Хамилтън.