Марк Уебър спечели Гран при на Унгария от Формула 1 и оглави индивидуалното генерално класиране. Австралийският пилот на Ред Бул записа време от 1:41:05.571 часа на 4.381-километровата писта „Хунгароринг”, оставяйки на 17.821 секунди зад себе си Фернандо Алонсо с Ферари.

Трети остана съотборникът на Уебър - Себастиан Фетел, който сам захвърли шансовете си за победа. Германецът получи наказание, след като премина границата от десет дължини на болида зад автомобила по сигурността. Четвърто място спечели Фелипе Маса във второто Ферари.

Уебър събра 161 точки след 12 от общо 19 състезания и изпревари с 4 пункта досегашния лидер Люис Хамилтън, който се оттегли от състезанието с проблеми в скоростната кутия. Фетел е трети с 10 точки зад съотборника си, следван от миналогодишния шампион Дженсън Бътън със 147 и Алонсо със 141.

Испанският пилот на Ферари започна от трето място на стартовата решетка, но изпревари още в началото бавния Уебър. Той обаче срещна трудности с достигането на Фетел, който с всяка изминала обиколка трупаше средно по 1 секунда преднина. Уебър се залепи зад Алонсо и притесняваше постоянно пилота на Ферари, който страдаше от факта, че съотборникът му Маса караше четвърти и не правеше опити за изпреварване срещу австралиеца.

Автомобилът по сигурността излезе на пистата в 15-ата обиколка, когато Фетел, Алонсо, Маса и Хамилън се оттеглиха предвидливо в бокса. Бразилецът обаче беше принуден да изчака първо спирането на Алонсо и с това загуби четвъртата си позиция в полза на Хамилтън.

Единствено Уебър не се оттегли в бокса по време на забавянето с автомобила по сигурността и това донесе само дивиденти на австралиеца, който отне първото място на германеца Фетел. Двамата пилоти на Ред Бул бяха оставени сами в борбата с

Алонсо в 24-та обиколка, когато Хамилтън се оттегли от надпреварата. Пет обиколки по-късно Фетел получи инструкции по радиото, че е наказан, което предизвика неговия гняв. Той изтърпя санкцията в 32-та обиколка, след която вече бе трети между пилотите на Ферари - Алонсо и Маса.

Уебър влезе в бокса в 43-та обиколка и излизайки от нея застана точно пред Алонсо, с което състезанието изглеждаше вече приключило. 33-годишният австралиец се откъсна от преследвачите си в следващите няколко обиколки и така класирането остана същото до края на последната 70-а обиколка.

Формула 1 излиза в кратка лятна почивка. Следващият 13-и кръг ще се проведе в Белгия на 29-и август.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.