Тежкото наказание, което ще понесе отборът на МакЛарън, може да се окаже по-малкото зло, тъй като според изчисленията на специалистите, освен глобата от 100 хил. долара, „сребърните стрели” ще загубят още 143 милиона.

След продължително заседание, Световната автомобилна централа отне всички точки на МакЛарън Мерцедес за световния шампионат на Формула 1 за 2007 година и отборът няма да може да записва точки до края на сезона.

Освен това тимът ще трябва и да плати глоба в размер на 100 милиона долара, заради шпионския скандал, който се разрази преди повече от месец.

Оказва се, че глобата е около 1/4 от общия бюджет на тима за 2007 година, а това ще наложи доста икономии в бъдеще, за да може отборът да се справи с финансовата част.

Някои световни издания посочват и сумите, които МакЛарън получава от спонсорските си договори: Vodafone носи около 80 млн. за година, из Mobil 1 - 40 млн. долара, а Johnie Walker - 30 млн.

Още вчера от ръководството на генералния спонсор на тима изразиха недоволството си от тежката санкция: „Както вие, така и ние сме шокирани от това решение, но до раздяла с МакЛарън и дума не може да става.”