Босът на Формула 1 Бърни Екълстпин призна, че отборите на Рено и МакЛарън са планирали бойкот за австралийската Гран при при положение, че не получат сумите, които ръководството на шампионата им дължи, съобщава вестник „Марка”.

Председателят на McLaren Group Рон Денис и тим-шефът на Рено Флавио Бриаторе са заплашили Екълстоун, че няма да пътуват за Мелбърн, ако той не направи своевременно нужните плащания. Това се е случило миналата седмица, когато двамата ръководители, заедно с президента на Toyota Джон Хаует, са се срещнали с изпълнителния директор на FOM, за да обсъждат новото споразумение „Конкорд".

Флавио каза: „Ние няма да качим нашите автомобили на самолета, няма да пътуваме към Мелбърн". Това бяха негови думи, но Рон Денис седи в основата на този заговор", коментира Екълстоун. Контраатаката на 78-годишния англичанин е била не по-малко смела. Той се е обадил моментално на организатора по логистиката, за да промени транспортната схема.

„Вдигнах телефона и се свързах с нашите хора, които се занимават с транспорта и им казах да отменят полетите", продължава Екълстоун. „Те разправяха: „Фота-шмота няма да тръгнат, никой няма да потегли." Ето защо прецених, че е е по-добре да отменя полетите. Организацията им струва куп пари, както и канселирането им."