Люис Хамилтън се събуди тази сутрин като световен шампион във Формула 1. Той постигна своята мечта, но и до този момент му е трудно да осъзнае всичко случващо се край него. За разлика от миналата година, когато удави мъката си в алкохол, снощи Хамилтън бе на другия полюс.

„Не пих снощи,” призна той. „Обърнах няколко чаши шампанско, но предимно пих вода. Помня, че в края на вечерта си седях отстрани и започна песента на Queen We are the champions. Всички около мен, отборът ми, механиците, инженерите, шефовете, кетърингът, баща ми, всички бяха толкова щастливи.”

„Можех да си седя там вечно. Това е чувство, което не можеш да опишеш с думи. След като видях това, вече бях готов да си лягам. Научил бях урока от миналата година,” заяви Люис и в действителност на сутринта изглеждаше свеж и отпочинал.

„Чувството е страхотно. Страхотно,” каза той с усмивка. „Събудих се тази сутрин спокоен, доволен и изпълнен с енергия. Бях наистина свеж, и след това започнах да осъзнавам – уау, аз съм световен шампион! Мечтал съм си за това, сигурно затова се чувствам като в сън.”

„През цялото състезание вчера не знаех, че Фелипе е първи, просто предполагах, че е. Никой не ми казваше по радиото, аз помолих за това, защото исках да се концентрирам върху работата си. Знаех, че трябва да съм поне пети, така че бях фокусиран върху това. На четвъртото място ми бе удобно. Опитвах се единствено за завърша, да внимавам със скоростите, да внимавам с гумите, да се справя с всичко. Накрая бе трудно, защото имах доста гориво. След това времето се развали и аз имах по-малко мощност от другите.”

На последната обиколка, вече на шеста позиция, Хамилтън нямаше време да мисли много. „Просто си казах, че трябва да си върна мястото. Нямаш време да губиш концентрация, иначе си загубен. Трябваше да мисля бързо. Опитах се да си обясня къде губя скорост и време. По това време и колата ми вече не бе перфектна. Нямаше време да много решения, тъй като оставаха няколко завоя.”

„Мисля, че в завой 10 ми казаха, че Тимо Глок е точно пред мен. Той беше с гладки губи и се мъчеше. Щеше да е страхотно, ако мога да го задмина! Нямах представа дали съм достатъчно близо, или че остават само два завоя. Излязох от завой 11 и видях, че Фетел го задминава, и аз се промъкнат покрай него. В този момент се успокоих и си помислих, че трябва да съм спечелил. Очаквах отборът да ми каже: ю-хуу, ти спечели титлата! Но те не го направиха, и аз малко се паникьосах за момент.”

„Щом пресякох финиша и разбрах, това бе най-емоционалният ми момент. След това медиите, семейството ми, отборът ми се появиха и празнувах с тях. Беше странно, защото направихме точно това, което трябваше. Трябваше да завършим на точно определена позиция, и като пилот за мен бе трудно да преглътна, че няма да се боря за победата. Но ние се целехме в по-голямата награда. Беше изтощително. Толкова много неща се случиха.”

„Най-готиното от всичко е, че вече не трябва да карам с номер 22, а вече мога да съм с номер 1!,” завърши Хамилтън.

Тази вечер Люис ще се завърне в дома си в Англия, където му предстоят различни рекламни задължения. След това ще има и заслужена, но кратка ваканция, преди да се върне в болида за последни тестове този сезон.