Надеждите на Люис Хамилтън да забрави шпионския скандал възможно най-скоро бяха напълно разбити, след като стана ясно, че отборът на МакЛарън ще бъде разследван за нови обвинения в измама.

ФИА е изпратила експертен екип от независими правни и технически специалисти с високи правомощия, който да изследва внимателно всеки един детайл свързан с болид 2008 на британския тим.

От МакЛарън се опитаха да оставят в тайна изследванията си, но сега от отбора ще трябва да изчакат, за да видят какво ще се реши на Световният съвет на моторните спортове, който ще се състои на 7-ми декември, когато евентуалните нови доказателства ще бъдат представени.

Драматичното развитие на ситуацията идва след обещанието на ФИА да установи, дали незаконно придобитата информация от Ферари, заради която тимът на Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо бе изваден от надпреварата при конструкторите и бе глобен с 100 милиона долара, е била използвана за изграждането на новия болид.

Президентът на ФИА Макс Моузли заяви: "Наказаниято няма задължително да ги извади от предстоящия шампионат. Най-вероятно МакЛарън ще започне надпреварата с отрицателен актив от точки. Знаем, че информацията за Ферари е попаднала в ръцете на дизайнера на британския тим точно в момента, в който той е разработвал колата за 2008 година."

Ако МакЛарън бъде намерен за виновен отново, има голяма вероятност все пак Хамилтън да не се състезава в следващия шампионат. ФИА бе критикувана изключително много, след като остави състезателите на МакЛарън да продължат до края на миналия сезон въпреки всички доказателства, което може да ги накара да се замислят преди да вземат новото решение относно бъдещото участие на британския тим в надпреварата през следвашия сезон.