Недобра комуникация в отбора на Ферари е причината за слабата квалификация, която Кими Райконен направи днес преди утрешното Гран При на Австрия.

Финландецът не можа да прескочи първия етап от пресявките в битката за позиции на стартовата решетка и с 18-и резултат напусна рано-рано трасето.

От „скудерията“ пуснаха ветерана в края на Q1 за три бързи обиколки, но с идеята че между тях той ще направи и такива с несъстезателно темпо. Това е честа стратегия при пилотите, когато те търсят идеален резултат на трасе с променящи се условия. Този избор на стратегия обаче не остави достатъчно време на финландеца за третата от бързите обиколки и неговият резултат от 1:12,867 минути беше с три десети от секундата по-слаб от нужното време за място в Q2.

Самият Кими заяви след това, че не е бил наясно с промяната в плановете. „Беше ми казано, че ще направя три бързи обиколки и очевидно в даден момент разбрахме, че сме излезли прекалено късно и няма да можем да ги направим. Аз обаче така и не разбрах за това“, сподели Ледения.

„Изпълних обичайния план и това направи огромна разлика. Това беше грешка. Правех това, което правя обикновено, щом изляза на трасето. Така и не получих информацията, че няма да е възможно да действаме според първоначалния план. Твърде късно ме пуснаха на трасето, пропуснахме обиколка и това ни коства много“, допълни Райконен.