Младият талант Шарл Льоклер даде най-добър резултат във втория ден от тестовете в Абу Даби след края на сезон 2018 във Формула 1. Специфичното в случая бе, че монегаскът стори това в реално първия път, когато кара за новия си тим – Ферари.

И друг път 21-годишният състезател е бил тест пилот за „скудерията”, но никога в статута си на бъдещ титуляр за най-успешния тим в историята на Ф1. През септември Ферари обяви официално, че Льоклер ще замести напускащия Кими Райконен, който подписа договор със Заубер за следващите два сезона.

От Ферари обявиха, че днес Льоклер е навъртял 135 обиколки на „Яс Марина” с вече пенсионирания болид SF71H. Това се равнява на два пъти по-дълга дистанция от състезателната в Гран При на Абу Даби. Най-добрата си обиколка младокът завъртял за 1:36,450 минути с гуми хиперсофт.

„Разбира се, че беше емоционално, защото да караш за Ферари е наистина специално. Това беше ден, какъвто чаках от доста време, всъщност от толкова дълго, че дори не бях сигурен дали някога ще се случи”, сподели Льоклер.

„Преминахме през цялата си програма, която се базираше върху сравнението на работата с гумите за този сезон и комплектите за следващия. За мен също беше важно, защото опознах отбора по-добре, макар че доста от хората не са ми непознати като се има предвид времето ми в академията на Ферари за млади пилоти.”

Отборите от Ф1 имат още два дни, в които да тестват двата типа гуми. Днес Валтери Ботас (Мерцедес) беше единственият състезател, който кара за отбора, с който приключи годината.