Пилотът на Уилямс Роберт Кубица призна, че има да свърши още доста работа, за да бъде напълно готов за пълнокръвното си завръщане във Формула 1. Полският ветеран разкри, че към момента се счита за едва „20 процента” подготвен.

34-годишният състезател има 2 седмици на разположение до първия старт за 2019-а, който по традиция ще бъде в Мелбърн. Той не се е състезавал в шампионата от 2011 година насам, тъй като тогава претърпя жестока катастрофа при рали участие.

Той не успя и да проведе най-добрата възможна подготовка с новия си тим, тъй като болидът на Уилямс не бе завършен навреме и това коства на тима 2 от общо 8-те дни на зимни тестове. Логично базираният в Гроув отбор беше последен както при времената за обиколка, така и по изминати километри.

Кубица успя да завърти общо 268 обиколки, което е по-малко от всеки друг негов конкурент през приближаващия сезон. Той реално кара само в 3 от дните за тестове, в които Уилямс участва. „Това е ситуацията. Не мога да я променя”, заяви полякът.

„Трябва да се уверя, че правим всичко възможно по отношение на колата, поне от моя страна. Да се върна отново след 8 години отсъствие, най-вероятно това значи, че знам едва 20 процента от нещата, с които трябва да съм наясно преди Австралия.”

„Останалото ми е непознато. Не съм правил дълга серия от обиколки, която да надвишава 15 тура. Има много въпросителни. Такава обаче е действителността, няма как да я променим”, добави Кубица.