Пилотът на МакЛарън Мерцедес Хейки Ковалайнен ще стартира от пол-позишън в утрешния девети старт за сезона в календара на Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун".

Финландецът ще стартира за първи път от пол-позишън в своята кариера, след като даде най-добро време от 1:21.049 минути.

Най-добро време в първата фаза на квалификацията даде пилота на МакЛарън Мерцедес Хейки Ковалайнен, който успя да направи най-бърза обиколка за 1:19.957 минути.

След първата фаза на квалификацията отпаднаха Джанкарло Фисикела от Форс Индия, който финишира 20-и, съотборникът на „Фисико” Адриан Сутил остана 19-и, а след това следваха Нико Розберг от Уилямс и пилотите на Хонда Дженсън Бътън и Рубенс Баричело.

Другият пилот на „сребърните стрели” Люис Хамилтън даде най-добро време във втората фаза на квалификацията. Инспирираният от пълните трибуни Хамилтън постигна време 1:19.537 минути.

След втората фаза отпаднаха Кадзуки Накаджима от Уилямс, Ярно Трули от Тойота, Себастиен Бурде от Торо Рос, Тимо Глок от Тойота и Дейвид Култард от Ред Бул, който в утрешния старт ще започне от 11-та позиция.

В последната фаза на квалификацията най-бърз бе Ковалайнен с време от 1:21.049 минути и финландеца ще стартира за първи път от пол.

Втори в ГП на Великобритания ще започне Марк Уебър от Ред Бул, а световният шампион Кими Райконен с Ферари ще започне трети.

Втората редица на стартовата решетка допълва другият пилот на "сребърните стрели" Люис Хамилтън. Следват Ник Хайдфелд, Фернандо Алонсо, Нелсиньо Пикет, Себастиан Фетел и Фелипе Маса.

Пилотът на БМВ Заубер Роберт Кубица имаше проблем с колата си и ще стартира от десета позиция в утрешния старт на "Силвърстоун".