Младият талант Хейки Ковалайнен призна, че все още не е сигурен за плановете си за следващия сезон, но е сигурен в едно, че иска да кара болид, способен да печели състезания.

Ковалайнен, който дебютира през сезон 2007 с тима на Рено, все още не е потвърдил, че остава във френския отбор, и е свързван непрекъснато с мястото на втори пилот на МакЛарън, като заместник на Фернандо Алонсо.

„Не мога да потвърдя, че оставам в Рено,” каза Ковалайнен пред репортери след тестовете в Барселона. „Нямам договор с никого и пред мен има различни опции. Мисля, че Рено има потенциал.”

„Надявам се, че ще остана, но ще видим. Има интересни възможности да премина и в друг отбор. Няма как да знаем кой ще е силен през следващия сезон. Може да е всеки от нас, така че трябва да почакаме.”

Финландецът продължи: „Мисля, че в този отбор съм на мястото си. Те ме познават, а аз съм наясно с потенциала им. Можем да свършим добра работа заедно. Но да не забравяме, че Фернандо (Алонсо) все още е свободен агент. Мисля, че Рено се опитва да го убеди да се върне в отбора, и трябва да видим какво ще стане – дали аз ще карам другия болид в такъв случай.”

Младият Хейки бе категоричен, че ако остане в Рено, ще иска равен статут с всеки друг пилот, който дойде в отбора, дори това да е световният шампион.

„Искам кола, с която мога да печеля състезания, и с която да се боря за титлата, където и да съм,” добави той. „Няма да играя поддържаща роля, независимо кой е мой съотборник. Обясних това ясно пред Рено. Искам равен старт. Ако вече в края на шампионата съотборникът ми се нуждае от помощ – ОК. Но от първото състезание в Мелбърн трябва да се ползваме с равни права. Това е много важно за мен,” завърши Хейки Ковалайнен.