Новият световен шампион във Формула 1 Кими Райконен се закани, че ще празнува огромния си успех цял месец. „Много съм щастлив, не мога да опиша това, което чувствам в момента. Ще празнувам, естествено не само днес, а цял месец”, сподели пилотът на Ферари на пресконференцията след последния старт от сезона в Бразилия.

„Не помня да съм казвал, че шансът ми да спечеля шампионата е нищожен. Явно някой друг е казал. Винаги съм вярвал във възможностите си и тези на отбора. Доказахме, че сме екип и можем да си вършим работата. Въпреки че в началото на шампионата имахме трудности, успяхме да ги преодолеем. Не се предадохме нито за миг и тези проблеми не ни попречиха”, обясни финландецът.

„Успяхме да намалим преднината на МакЛарън благодарение на усилената работа на всички от отбора. Благодаря на моите колеги, на спонсорите, благодаря и на Фелипе Маса. Той много ми помогна, всъщност правеше това през целия сезон. Дори днес ние двамата бяхме гума до гума, но не искаме да бъдем агресивни помежду си, защото сме един тим. Нямаше смисъл да рискуваме излишно, трябваше да се справим с двамата пилоти на МакЛарън. Усилията през годината са напълно оправдани от наградата”, коментира новият крал в света на най-бързите.

„Люис Хамилтън бе седми, ако някой се бе препънал пред него, това щеше да ми отнеме титлата. Много дълго ми се стори това чакане – докато разбера, дали аз съм новият световен шампион. Заслужихме всичко това, защото положихме много усилия, а и направихме много силен финал”, заяви „Айсмен”.

„Започнах от нищото, семейството ми помогна много. Благодаря на всички около мен, на отборите, с които съм работил, на мениджърите. Тази година ми беше най-щастливата. Никога и никъде не съм се чувствал по-добре, отколкото тук – във Ферари. Винаги съм искал да стигна до този етап в кариерата си и да се боря за титлата”, завърши Райконен.