Пилотът на Ферари във Формула 1 Кими Райконен призна, че е бил много изненадан от двойното отпадане на болидите в първия етап от вчерашната квалификация преди Гран При на Великобритания.

За последно подобно слабо представяне „скудерията“ направи през 2010 година в битката за позиции на стартовата решетка, предшестваща Гран При на Малайзия. Финландецът и неговият съотборник Фернандо Алонсо записаха съответно 20-о и 19-о време, но след това наложените на Естебан Гутиерес, Макс Чилтън и Пастор Малдонадо ги изтеглиха напред в колоната.

„Когато вали по време на квалификацията, винаги е лотария. Нещата или могат да тръгнат добре, или да се влошат“, отчете Ледения. „Знаехме, че времето ще направи нещата много непредсказуеми, но със сигурност се очаквах такъв резултат. При първата ми серия направих четири обиколки с гумите интермедия, тъй като асфалтът още беше мокър. После, когато спря да вали, решихме да минем на сликове. В първата част от трасето условията бяха приемливи, но във втория сектор дъждът отново започна и така не успяхме да поставим достатъчно добро време.“

„Няма да ни е лесно да се промъкнем напред по време на състезанието, но ще направим най-доброто, за да се реваншираме. В събота имах по-добро предчувствие, отколкото в петък, така че не виждам защо да не направим силно състезание“, отчете Райконен.