Пилотът Ярно Трули разкри, че е имал предложение да кара за Ферари, докато все още се е състезавал за отбора на Тойота във Формула 1.

Италианският ветеран, чиято кариера започна през 1997 г. с тима на Минарди, няма да участва в състезанията през новия сезон, след като загуби мястото си Катерхам.

Трули, който има една победа в гран при с тима на Рено, караше за Тойота от 2004 г. до 2009 г., когато премина в Лотус (сега Катерхам).

В интервю за списание „Аутоспринт“ пилотът от Пескара призна, че бившият шеф на скудерията Жан Тод му предложил да се състезава за италианския тим, но Трули отказал заради дългосрочния си договор с Тойота. Бившият съотборник на Фернандо Алонсо в Рено не споменава точната година на предложението, но заявява, че поне за кратко се почувствал като пилот на Ферари.

„Никой не знае за това, но на този етап мога да кажа публично, че Жан Тод бе един от малкото топ мениджъри, които ме искаха в отборите си, докато все още се състезавах. Той ми предложи място във Ферари“, каза Трули. „Няма да уточня кога. Единствено ще спомена, че по това време карах за Тойота и се справях доста добре. Също така обаче бях подписал дългосрочен договор с японците, а в кариерата си винаги съм се отнасял сериозно към задълженията си. За 15 години във Формула 1 никога не съм се нуждаел от адвокати.“

„Благодаря на Тод не само защото ми предложи да се състезавам за Ферари, възможност, която за съжаление трябваше да откажа, но и за всеки път, когато съм го търсил за съвет и винаги съм получавал приятелско отношение в замяна. Той винаги е бил честен с мен“, добави Трули.

„Въпреки че нещата се развиха по този начин, поне за момент се почувствах като пилот на Ферари.“

В интервюто си Трули говори много и за тима на Тойота, за който той се състезава в продължение на 5 години. „За мен Тойота си остава незавършена мисия“, казва италианецът. „С тях започнах по наистина страхотен начин, макар и само с временна роля в тима. През 2005 г. по време на второто състезание от календара аз стигнах до подиума, който беше първи за отбора, а през първата половина на сезона бях втори в класирането зад Алонсо.“

„Въпреки всичко на нас ни липсваше капацитет за развитие, който бе развит твърде късно. Затова и загубихме почва под краката си. През 2009 г. Направих всичко по силите си, за да спечелич първо състезание, но поради ред причини не успяхме. След като не победихме във Формула 1, ще е чудесно да постигна победа за тях в състезание от други серии“, завърши италианецът. След излизането си от Формула 1 тази година Тойота се завръща в Льо Ман с LMP1 програма.