Шефът на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнер се опасява, че пазарът на двигатели в шампионата ще се се превърне в нездрава област заради очертаващата се доминация на Мерцедес и Ферари.

„Биковете“ и техният сателит Торо Росо планират да прекъснат отношенията си Рено в края на сезона, макар договорът да е до 2016 година. Френският производител среща трудности с адаптацията към новата турбо ера във Ф1 и призна, че или ще сформира свой тим, или ще се изтегли напълно.

Хонда пък засега осигурява двигатели единствено за Макларън, като най-рано може да приеме поръчки и от други отбори през 2017 година, при това ако британският тим е съгласен.

„Важно е за Формула 1 да има конкуретни производители на двигатели, защото иначе бързо крачим към ситуация с два доминиращи доставчика, а това не е здравословно за Ф1“, каза Хорнер.

„При 8-цилиндровите двигатели имаше три или четири равностойни опции, които осигуряваха шанс за победа. Сега имаме само два двигателя, които имат подобен капацитет, а това не е полезно“, добави босът на Ред Бул.

Наскоро плъзна слуха, че Ауди смята да пренасочи ресурса си към Формула 1 и по-специално към осигуряването на двигатели именно за „биковете“.ь