Директорът по моторните спортове в Хонда Ясухиса Араи си призна, че японският производител е подценил предизвикателството да се завърне във Формула 1 като доставчик на двигатели за Макларън.

Партньорството между двете компании даде недобри резултати през първата половина от сезона. Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо имаха много трудности с разгадаването на болида, като едва с приближаването до лятната пауза ситуацията тръгна към подобряване.

Хонда не бе припарвал до Формула 1 от 2008 година насам, когато направи неуспешен опит да издържа собствен отбор. В момента кралските гонки са доста различен спорт в сравнение оттогава, най-вече заради въвеждането на новите хибридни турбо двигатели. „В момента технологията е много напреднала и сложна. Трудно е да направим добра състезателна кола. Знаехме, че няма да бъде лесно, но може би не си представяхме, че ще бъде толкова трудно“, каза Араи.

„Аз със сигурност не си представях, че ще се изправим срещу такъв технологически напредък. Трябва да вървим с увереност в посоката, в която сме поели по отношение на двигателя. Трябваше да създадем нещо радикално, за да победим най-добрите, а това е нашата върхова цел“, добави японецът.