Партньорът на Макларън във Формула 1 – Хонда ще увеличи екипа, с който ще работи през следващия сезон. Ходът е наложителен от гледна точка на слабите резултати, които съвместният проект постигна в кралските гонки през 2015 година.

По-рано през кампанията японският автомобилен производител имаше коренно различна позиция относно подобряването на програмата си, като отказа да наеме външни кадри с опит във Ф1.

Сега обаче липсата на резултати е принудило Хонда да промени подхода си. Те вече се ползват от услугите на експерта по двигатели Жил Симон, който по-рано бе частот Ферари. Той е със статут на консултант, а този контингент ще бъде разширен в паузата между сезоните с още чуждестранни попълнения в Сакура.

Не е тайна, че Макларън се надява на солидна стъпка напред през 2016 година, за да е в състояние да се бори с доминанта Мерцедес и неговият основен преследвач Ферари. Британският тим се нуждае от подобно развитие, тъй като завърналият се Фернандо Алонсо вече показа първи признаци за недоволство от периферната роля в битката за титлата, с която е принуден да се задоволи. „Наистина имаме трудности, но при мен е трудно от доста време. Беше ми тежко, когато Ред Бул имаше секунда предимство пред всичко, както и през миналата година, когато Мерцедес бяха много по-добри. Това бе една от причините да премина в Макларън, защото за да победя Мерцедес, се нуждаех от по-различен подход“, каза испанецът.