Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел обмисля възможността да се върне в тима, с който спечели всичките си титли– Red Bull. Това обяви моторспорт-съветникът на Red Bull доктор Хелмут Марко, който беше най-върлият защитник и най-сериозната опора на Себ преди той да реши да премине във Ferrari преди началото на сезон 2015.

Договорът на Фетел със Скудерията изтича в края на 2020 и двете страни все още не са се договорили за удължаването му. Преди признанията на доктор Марко, желанието на Себ да се върне в Милтън Кийнс се приемаше като слух.

Сега доктор Марко разказа, че е обсъждал темата с Фетел по време на ски състезанията в Австрия, на които представители на тима редовно присъстват. „Себастиан искаше да знае дали може да се върне при нас за сезон 2021 – обясни доктор Марко пред Auto Bild. – Проблемът е, че той е 4-кратен световен шампион и има определени финансови изисквания.

„Ние вече подписахме дългосрочен договор с Верстапен, който не е никак евтин. И не можем да си позволим още един скъп пилот. Бихме могли да го вземем на скромна заплата, но не можем да искаме това от Фетел.”

Според доктор Марко, Фетел може би ще се пробва да си намери място и в Mercedes.

„Не забравяйте, че Себ има германски паспорт, така че може да представлява интерес за Mercedes – допълни бившият пилот. – Въпросът е в това дали Тото Волф и Люис Хамилтън са готови на това? Ако новата кола на Ferari му допадне той може да се представи силно през 2020 и това да заинтересува Mercedes.”

Интересно е, че по същото време по темата се изказа и шефът на тима на Red Bull Кристиан Хорнер.

„Трудно е да си представим двама алфа-пилоти в един тим – обясни британецът по повод евентуалното завръщане на Фетел в отбора. – Видяхте какви проблеми имаха във Ferrari. Защо в Red Bull да се получи по-различно, ако имаме двама алфа-пилоти?

„Това важи и за Люис в Red Bull или Себ в Red Bull. Това е трудна динамика, особено, когато състезанията са много оспорвани.”

Хорнер даде негативна прогноза и за възможността Хамилтън да напусне Mercedes и да премине в отбора от Милтън Кийнс.

„Люис няма да се впише в нашата програма – заяви Хорнър. – Ние вече имаме Макс и нашата политика е да инвестираме в млади таланти, да ги развиваме при нас, а Люис не се вписва в тази рецепта.”

22-годишният Макс Верстапен наскоро удължи договора си с Red Bull до края на 2023 година, а според Хорнър холандецът е пилотът във Формула 1, който е в най-добра форма.