Финландецът Кими Райконен, който за пръв път кара за отбора на Ферари след оттеглянето на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер, доминира първото състезание от новия сезон във Формула 1 в Мелбърн, Австралия. Райконен поведе още от самото начало и не изпусна преднината си докрая. Зад него останаха двамата пилоти на Макларън Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън.

Новобранецът във Формула 1 Люис Хамилтън от екипа на Макларън направи фантастично дебютно състезание ознаменувано с място на почетната стълбичка. Британецът започна много добре и изпревари съотборника си Фернандо Алонсо още на старта. В един момент той дори водеше състезанието, но загуби позицията си по време на последните спирания в бокса.

Това е първият случай, в който дебютант се качва на подиума в първото си състезание от 11 години насам, което заедно с агресивното каране на 22-годишният Хамилтън привлече медииният интерес.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо показа известна пестеливост в надпреварата. Специалистите коментираха, че е възможно той да пести автомобила си за следващата надпревара в Малайзия, която по традиция е тежка. Както знаете, според новия правилник на ФИА, двигателят трябва да бъде изпозлван в минимум две състезания.