Англичанинът Люис Хамилтън с Макларън-Мерцедес спечели хаотичния и дъждовен старт за Гран При на Белгия, 13-ти кръг от сезона във Формула 1.

Втори на пистата Спа днес остана австралиецът Марк Уебър с Ред Бул, а трети – полякът Роберт Кубица с Рено.

Хамилтън стартира от втора позиция, но още на старта оглави класирането и не изпусна водачеството си до края. Надпреварата бе доста драматична със серия от инциденти на мократа писта, а на три пъти излиза и кола за сигурност.

Това е трета победа за сезона и 14-та в кариерата за Хамилтън, след която той излезе начело в генералното класиране при пилотите, измествайки от върха Уебър.

Хамилтън е лидер в генералното класиране шест старта преди края на сезона със 182 точки, пред Уебър със 172. Фетел е трети със 151 точки, пред Бътън със 147 и Алонсо със 141 точки.

Силният дъжд в 34-та обиколка за малко не доведе и до отпадането на Хамилтън, когато той избегна удар в предпазната стена. Хамилтън обаче имаше преднина от 12 секунди, която му позволи да запази първото си място.

Германецът Себастиан Фетел с Ред Бул направи ужасно състезание, след като извади от борбата защитаващия титлата си Дженсън Бътън от Великобритания с Макларън в 16-ата обиколка и бе наказан.

Фетел загуби контрола върху болида си на мократа писта и се блъсна в Бътън. Фернандо Алонсо от Испания с Ферари започна още в началото с грешен избор на гуми, а после и катастрофира в дъжда и отпадна в 38-ата обиколка.

На старта Уебър започна лошо и от първа позиция се смъкна едва на шеста след първата обиколка.

Рубенс Баричело (Бразилия) с Уилямс записа своя старт номер 300 в кариерата във Формула 1, но отпадна от състезанието още в първата обиколка.

Следващата надпревара от календара е Гран При на Италия на 12-ти септември на пистата Монца.