Люис Хамилтън спечели квалификациите за Гран при на Русия, но след сесията бе извикан при стюардите. Причината е разследване на връщане на пистата при излизане от втори завой по време на Q1. Освен пилота на Мерцедес се проверяват още действията на Ромен Грожан (Хаас), Кевин Магнусен (Хаас) и Николас Латифи (Уилямс) на същото място.

Първата реакция на Люис, след като финишира като най-бърз в квалификацията на Сочи Аутодром бе да се обърне към феновете на трасето. Той каза, че запалянковците много са му липсвали този сезон. От сесията си обаче не бе доволен.

„Това бе една от най-лошите ми квалификации. Просто беше ужасна, сърцето ми се качи в гърлото. Исках да остана на пистата (в Q2), но ме прибраха за нови гуми и тогава бе показан червен флаг. Беше риск, преодоляхме ситуацията, но сега ще стартирам със софт, което не е добре. Трудно ще е да спечелим състезанието утре“, каза Хамилтън.

Шесткратният световен шампион нямаше идея защо го разследват. На въпрос дали ситуацията го притеснява, той отговори: „Представа нямам за какво става дума.“

Инструкцията за лимитите на втори завой е издадена тази сутрин. Втори завой има три оранжеви бордюра – един къс във връхната точка на кривата и два по-дълги на влизане и излизане от нея. При излизане от пистата на това място – преминаване на част от колата над първия оранжев сегмент – пилотите трябва да се върнат, карайки между разположените вляво блокове.